Today I’m feeling that nice and soft spring
sunshine that recharges my batteries and warms up my soul. It’s kind of
funny because here in Madeira we have a great weather with quite good temperatures
almost every year. In fact I believe that our tourists think that it’s always
Spring, but for us, local residents, we don’t share that same opinion, for us
15ºC is cold, at least for me, is really cold and I don’t like at all. So I’m
really anxious for our usual 22º/24º C.
Maybe because of this gorgeous day, I felt
inspired to cook those little cakes. I remember when me and mammy use to cook
them, and for a while they were our favourite five o’clock cake. Lately we've
been testing other recipes that I will share with you as soon as possible.
Even Riscas (Strikes) seems to have enjoyed
those little cakes.
Ingredients:
2 eggs
400 gr
sugar
100gr
wheat flour
500 ml milk
Sugar and powder cinnamon
Method:
Preheat the oven to 180ºC/350ºF
Beat the sugar and the flour together in
hand or in a food processor.
Add the eggs one at a time, beating for 1
minute. Sift in
the flour.
Add the melted butter and the milk and beat
the mixture until pale and fluffy.
Scoop the mixture into the prepared cakes
tin and cook in the preheated oven for about 20-25 minutes until golden and
risen.
You can check to see if the cakes are
cooked by sticking a cocktail stick right into one of them and if it comes out
clean they're cooked; if it's slightly sticky they'll need a bit longer.
Remove the cakes from the tins and transfer
to a wire rack to cool.
Por cá a Primavera já se faz sentir com uns amenos raios de sol que me recarregam as baterias e me aquecem alma. Não deixa de ser um comentário engraçado. É porque cá na Madeira as temperaturas tendem a ser amenas e agradáveis quase o ano inteiro e penso que a grande maioria dos nossos turistas acha mesmo que é sempre Primavera. Nós, os habitantes locais já não partilhámos da mesma opinião pois 15ºC é frio, pelo menos para mim, é muito frio e eu não gosto nada, por isso estou ansiosa pelos 22º/24ºC habituais.
Talvez pelo dia bonito que
se fez sentir hoje, senti-me inspirada para fazer estes bolinhos, lembro-me de
faze-los com a minha mãe de vez em quando e durante uns tempos foram o nosso
bolinho predilecto para o chá das 5. Ultimamente temos testado outras receitas
igualmente deliciosas e que publicarei brevemente.
Vejam só, até o Riscas
parece ter gostado.
Ingredientes:
2 ovos
400 gr de açúcar
100 gr de farinha de trigo
sem fermento
50 gr de manteiga
500ml de leite
Açúcar e canela q.b para
polvilhar.
Preparação:
Pré-aqueça o forno a
180º/350Fº
Misture o açúcar e a farinha
numa taça.
Adicione os 2 ovos e bata
durante 1 minuto.
Adicione a manteiga
derretida e o leite e bata até obter uma mistura homogénea.
Unte as formas com manteiga
e polvilhe com farinha.
Verta o preparado nas formas
e leve ao forno a 180º cerca de 20 a 25 minutos. (Faça o teste do palito para
confirmar a cozedura)
Faça uma mistura com 1
colher de sopa de canela e 1 colher de chá de açúcar e reserve.
Depois de arrefecer,
desenforme os bolinhos polvilhe com a mistura de açúcar e canela.
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